Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir ?

Endüstriyel Tasarım Tescili

Tasarım Tescili, bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü. Tek tek veya aynı gruba giren tasarımlar çoklu dosyalarda başvurusu yapılabilir.

  • Endüstriyel Tasarıma Konu Olmayan Ürünler
  • Bilgisayar programları ve yarı iletkenlerin topografyalar.
  • Kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı tasarımlar.
  • Teknik fonksiyonunun gerçekleştirilmesinde.

Tasarımcıya, tasarıma ilişkin özellik ve unsurlarda hiç bir seçenek özgürlüğü bırakmayan tasarımlar koruma kapsamı dışındadır.

Tasarım Tescili Olabilme Kriterleri

Yenilik Kriteri

Kamuya sunma, sergileme, satış gibi yollarla piyasaya sürme, kullanma, tarif, yayım tanıtım veya benzer amaçlı faaliyetleri kapsar.

Ayırt Edicilik

Bir tasarımın ayırt edici niteliğe sahip olması, bu tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim ile herhangi bir tasarımın bir kullanıcıda yarattığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık olması anlamındadır.

Endüstriyel Tasarım Tescil süreçleri

TPE’ ye yapılan başvuru ile birlikte 2 – 3 aylık “Şekilsel İnceleme” süreci başlar. Bu inceleme neticelendiğinde 6 aylık “Bülten” süreci başlar. Tasarım başvuruları her ay yayınlanan iki bültende ilan edilir. Bülten tarihleri her ayın 9’u ile 24’üdür. Bülten süresi biten başvurumuzun, yaklaşık 2 aylık “Belgelendirme” süreci sonunda, Tescil Belgesi elimize ulaşır

Tasarım Hakkı Ne Zaman Kullanılmaya Başlar

Hakkın korunması, tasarım müracaatının yapıldığı tarih, saat ve dakika itibari ile başlar. Hakkın korunmaya başladığı tarih, başvurunun yapıldığı tarih değil başvurunun ilan edildiği ya da başvurunun ihtar ve sair yollar ile tecavüz edene bildirildiği tarihtir.

Sektörel Tasarım İzleme

Faaliyet göstermiş olduğunuz alanda tasarımlarınızı tescil ettirdiniz ve tasarımlarınızı kullanarak kendinize Pazar payı yaratmaya çalışıyorsunuz, peki sektörünüzde rakiplerinizi ve tasarımınızı izliyor musunuz? Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından her ayın 9’u ile 24’ünde yayınlanmakta olan resmi Tasarım Tescili bültenleri tüm sektörlere yönelik tasarımları kapsamaktadır.

Aylık olarak Tasarım Tescili bültenlerinin incelenmesi maliyet ve zaman yönünden sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Sektörel takibin faydası nedir?

Sektörel takip ile tescil ettirmiş olduğunuz tasarımlarınızın takibi sizin sektörünüzden bağımsız tasarımların izlenmesini engelleyerek maliyet ve zaman tasarrufu sağlar.

Sektörel takip ile rakiplerinizin stratejilerini tahmin edebilirsiniz.

Sektörel takip ile benzer tasarımlar daha hızlı ve kolay tespit edilir.

Bu nedenle YÖNTEM PATENT DANIŞMANLIK HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ olarak asıl sermayenizden olan tasarımlarınızı ve rakiplerinizi, sizin adınıza sektörünüzde takip ediyor ve sizi en doğru şekilde yönlendirerek tasarımınızın korumasında Türk Patent Ve Marka Kurumu tarafından ilan edilmiş benzer tasarımlara itiraz ederek sizi temsil ediyor.

Yurt Dışı Tasarım Tescili

Endüstriyel tasarımlar, hangi ülkelerde tescil edilmişse o ülkede korunur. Özellikle ihracat yapan firmalar ihracat yaptıkları ülkelerde endüstriyel tasarımlar tescil ettirmek durumundadırlar. Tüm dünyada geçerli olan bir tescil sitemi bulunmamaktadır. Türkiye’nin yararlanabildiği iki toplu endüstriyel tasarımlar tescil sitemi bulunmaktadır.

Topluluk Tasarım Tescili, Tek başvuru ile tüm Avrupa Birliği ülkelerinde tescil imkanı sağlar. Koruma süresi 5 yıldır. Anılan süre beşer yıllık dönemler halinde yenilenmek üzere toplam 25 yıla kadar uzatılır.

Lahey Anlaşması’na göre 01.10.2014 tarihi itibariyle Türkiye’den başvuru yapma hakkına sahip kişilerin seçebileceği ülkeler Arnavutluk, Azerbaycan, Ermenistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Brunet Sultanlığı, Botsvana, İsviçre, Almanya, Danimarka, Estonya, Mısır, Avrupa Birliği Ülkeleri, İspanya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Gana, Hırvatistan, Macaristan, İzlanda, Kırgızistan, Kore Cumhuriyeti, Lihtenştayn, Litvanya, Letonya, Monako, Moldovya Cumhuriyeti, Karadağ, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Moğolistan, Namibya, Norveç, Afrika Fikri Mülkiyet Organizasyonu, Umman, Polonya, Romanya, Sırbistan, Ruanda, Singapur, Slovenya, Sao Tome ve Principe, Suriye Arap Cumhuriyeti, Tacikistan, Tunus ve Ukrayna’dır.